Om bare noen få dager skal malerduoen mønstre på Statsraad Lehmkuhl. Vi har pakket solbriller, badedrakter, solkrem, tegne-/male-saker og ørepropper.

Statsraad Lehmkuhl er en av verdens største og eldste skværriggere som fremdeles seiler. Hun ble bygget som skoleskip for den tyske handelsflåten for over hundre år siden, men er i dag i bedre stand enn noen gang. Statsraad Lehmkuhl har seilt under norsk flagg og vært en ikonisk del av bybildet i Bergen siden 1923.

Statsraad Lehmkuhl har siden 20. august 2021 vært på «One Ocean Expedition». Det er en jordomseiling, der de har som mål å dele kunnskap om havets avgjørende rolle for en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv.

Båten har til enhver tid vært fylt med studenter, forskere, medseilere og mannskap, som alle jobber sammen for å håndtere skipet og samle kunnskap om havet. Nå er det malerduoen sin tur. Vi flyr til Jakarta(Indonesia) og krysser et av verdens største hav – Det indiske hav.

Den største endringen blir kanskje å koble fra. Fire uker uten dekning, uten telefon og epost.

På One Ocean Expedition hjemmeside står det:
«Vi kan legge smarttelefonene til side og konsentrere oss om å være tilstede for de rundt oss. Når vi legger den «vanlige verden» bak oss, går skipet inn i en helt egen hyggelige rytme der ute på havet. Vi seiler skuta sammen og vi deler alle de flotte naturopplevelsene med hverandre. Uten internettdekning er reisen også en herlig måte å venne seg av med behovet for konstant digital tilgjengelighet.»  https://oneoceanexpedition.com/no/livet-om-bord

Vår forventning er at det vil føles tomt i starten, men bli erstattet av en følelse av lettelse og frihet. Frihet til å kjenne på fysisk og psykisk nærvær.

Nærvær med lukt, bevegelse, lyd, syn og berøring.

For oss som malerduoe håper vi denne turen vil bidra til «å fylle opp sekken» med inspirasjon, nye ideer og en blomstrende kreativitet. Vi er kreative mennesker som har en særlig sans for lek, idéer og fantasi. Både Hanne og Eva har en økt følsomhet for alle typer inntrykk og innfall – derfor blir denne turen noe som vil sette spor i utrykket vårt. Vi gleder oss og er spent på utfallet.

I tillegg er vi fulle av forventning til å finne ut av det som Statsraad Lehmkuhl beskriver som «Et unikt samhold. » Hvor lang tid tar det før vi kjenner på et felleskap med helt ukjente mennesker. Det blir spennende!
«Omgitt av havet skapes et unikt samhold om bord som du kommer til å ha med deg lenge etter at reisen er over. Vi er på vakt sammen, spiser sammen, tar vare på hverandre og sover side om side i hengekøyer, slik sjømenn har gjort i århundrer. Avskåret fra resten av verden er det ikke bare spenningen ved klatring i riggen og spenningen ved seiling som gjør inntrykk. Det er menneskene, samspillet og relasjonene som skapes mellom dem som oppleves sterkest.»

…og dessuten har vi store forventninger om det som beskrives som ren Magi
«Legg deg ned på ryggen ute på dekk om kvelden og se opp på stjernehimmelen. Ute på havet, uten annet forstyrrende lys, er det som stjernene bare er noen meter unna. Synet akkompagneres av lyden av seilene og knirkingen fra skipet, virkelig magiske øyeblikk!»

  • Dette blir starten på vår kreative reise som avsluttes med utstilling på Galleri Tomb, sommeren 2023.
    Vi skal jobbe med begrepene nærvær og trygghet. Det blir fortellende malerier, bilder og tekst.
  • Dessuten kommer denne vakre skuta til Fredrikstad under Tall Ships Races lørdag 15. juli til tirsdag 18. juli – da vil vi være der og vise frem hva som ble skapt på turen over havet.

Vi blir endel av de 130 medseilerne på båten og sammen skal vi håndtere mer enn to tusen kvadratmeter med seil og to kilometer med tau med rå håndkraft. Som medseiler blir vi en viktig del av mannskapet om bord – uten vår innsats er det ikke mulig å seile dette enorme skipet. Det er en fantastisk opplevelse å se seilene folde seg ut og fange vinden – og vite at det skjer på grunn av vår innsats.

Statsraad Lehmkuhl er 98 meter lang, 12, 6 meter bred og stikker 5,2 meter under vann. Den har en masthøyde 48 meter og vi skal utfordre oss selv på å klatre i riggen!

Noe av det vi er mest spente på, er hvordan det blir å sove.
Vi skal sove i hengekøye på noe som omtales som banjerne.  Klarer vi og finne roen? –  Klarer vi og ha andre mennesker så tett på? Er det i det heletatt mulig for to damer som har passert femti og hoppe opp og ned av hengekøyene? Vi har utrustet oss med «sov i ro» og egen pute.

https://lehmkuhl.no/praktisk-informasjon/seiltokt/

På hjemmesiden til Statsraad Lehmkuhl står det:
«Banjerne er medseilerens sove- og oppholdsrom under dekk. Det er to banjere: aktre og forre. På banjerne bor man tett sammen. Hengekøyene monteres i nummererte kroker i taket. Vaktlagene blir plassert i hengekøyer ved siden av hver andre.»

En annen bekymring er sjøsyke, kommer vi til å bli sjøsyke? Her deler vi oss, Eva er helt sikker på at hun blir sjøsyk – men tror hun kan håndtere ubehaget. Hanne satser på å tåle sjøen godt. Disse standpunktene bygger på våre egne erfaringer, selv om ingen av oss har seilt med seilskute før. Her kan det komme noen overraskelser.

Som en del av det daglige livet som medseiler skal vi gjennomføre sjøvakter. Vi har fått utdelt en Håndbok som blir vår lille «bibel» ombord. Her står det:

«Vaktlagene er bærebjelken i driften av skipet.
Som medseiler bemanner du to faste firetimers vakter
i døgnet og ut fører ulike oppgaver under ledelse av skip ets vaktmannskap.

  • Rød vakt: kl. 12–16 / kl. 00–04
  • Hvit vakt: kl. 04–08 / kl. 16–20
  • Blå vakt: kl. 08–12 / kl. 20–24»

Vi aner ikke hvilket vaktlag vi kommer på – men vi er klare for å ta utfordringen på strak arm. For kroppen er det kanskje vaktlaget BLÅ som er best? Men hvit gruppe får soloppgang og solnedgang – kanskje det er det mest visuelle? Rød gruppe er for B-menneskene 🙂

Det blir 8 timer «lediggang» og vi har som malerduo, satt av ca. 2-3 timer pr. dag til å jobbe med den nye utstillingen vår. Vi kjenner det kribler i kroppen og toppen.


En uke på Mauritius

Vi avslutter inspirasjonsreise med en uke på Mauritius for å samle trådene. Vi har bevisst ønsket oss bort fra de store resortene og funnet et sted for oss selv. Denne fine hytte ved stranden skal være med å gi rom for refleksjoner rundt reisen. Vi skal samle inntrykkene, ha tid til gode samtaler og kanskje klarer vi allerede å stake ut retningen videre.

Følg med på båtens Ekspedisjonslogg: https://oneoceanexpedition.com/no

På Facebook: https://www.facebook.com/statsraadlehmkuhl

Maleri malt mens vi venter på den store reisen 🙂

Du vil kanskje også like...